23 November? :) 0r :( ?

Standard

23 November? Spesel ke tarikh ni…Bley merubah rentetan hidup ke? Mungkin waktu kecik2 dulu sy mmg trtnggu2 trikh ni…mcm tarikh kramat la….bley c0untdown lg…zmn mude2 la katakan tp kebelakangan ini ada sesuatu di sbalik trikh ini yg membuat sy mrenung dan trus mrenung….

Ia sebenarnya menandakan prtambahan usia sy…saya mula merasakan seolah-olah peningkatan umur ini kadang2 membawa satu misi yg lbey besar dlm idop…selama 20 thun yg lalu ntah brp percent dr waktu itu sy btul2 mnfaatkannya dengan baek..Di sini ingin coretkan sket ttg event2 yg brlaku pd hari lahir miladiah sy iaitu pd 23 November lps…klu ikut hijriah da lps sbb 13 jamadil akhir, mksudnya dlm bulan april lepas lerr

Sy sdikit pn xtrfkir ntuk meraikan hari lahir sy krn memikirkan sy sudah ingin pulang ke semenanjung ttp planning my sis, AyuSz sgt manT0P…Smpat jgk dye celebrate walaupn tym da nk pi boarding…trima kasi rumateku syg, zati n kak diana yg xprnh xtlong nisaa’ krn trut join ntuk raikan skli…xlupe kpd abg zikri yg sdi luangkn masa mskipn sibuk…ingatan kalian inshaAllah xkn lput di memori ini…

Entahlah knp…mungkin kdg2 ungkpn sesorang tu spt doa pulak atau kbetulan..teringat asyik k diana sebut

” Nisaa’, sengal btul bdk ni…mntg2 besday gurl…”, Bingit telinga sy dgrnya….rs brsalah pn ad sbb ajk dyorng join skli mskipn dyorg blum btul2 brsedia ntuk kuar…S0ry guys, all of dis is planned n not me da mastermind…hehe

Memang spnjg hari 23 Nov tu trserlah ksengalannya…trtukar gate ntuk boardingnyer, cri srau xjmpa shinggakan dr jmk awl jd jmk akhir, lari sbb ingt nk kjr flight tp tbe2 flight delay sjam kmudian…flight delay 3x, gate brlepas brtukar dr stu tpt ke stu tpt…Subhanallah xtrhitung betapa byk ujian yg hrus ditempuh dlm jngka wktu tu…

Dalam masa cari surau, smpat brbual2 dgn s0rang mkck ind0n yg tgh tnggu flight ke dubai…

“Kenapa makcik ke Dubai”

“Kerja, tampung kuarga”

“Berapa lama di sana”

“6 bulan”

“Anak suami di jakarta?’

“ya, anak suami di jakarta”

“Berapa lama lg mau kerja di sana?’

“mngkin lg 2 thun sbb umur mkck da tua”

” Da tua?” Berkerut dahiku smbil mnanyakan “umur mkck brp?”

37 tahun? Dalam hatiku mendesus…muda lg tu…tapi…knapa wajahnya mnampkkn seolah2 umurnya lebey dr itu…mak saya 43 thun, abh saya 44 thun skrg…tp tampak seolah2 mkcik itu lbey berusia dr mak dan abh…then i realize dat she has been working so hard n that look would be the prO0f…Subhanallah~

Seronok borak2 dgn mkck tu…tnya pengalaman dye di rantau asing..brbincang ttg keadaan ummat Islam di negara msing2…indhnya prkenalan ini mskipn hnya seketika…then, we’ve met an0ther lady, so beautiful, seemed s0 young….Akak tu nk pi DUbai jgk sama mcm mkck tu..Saya menanyakan tujuan akak tu hendak pergi ke Dubai..

“Saya transit kt Dubai, lps tu nk pegi london”

“Kt London, study?”

“x, sy krja”

“Sbg ape ye?”

“Saya doktor”

“Da lame stay sane?”

“Da 14 thun, suami pn ad d sana”

“Da ada brp org ank?”

akak tu gelengkn kepala…Bila mkck tnye umurnye, akak tu bg tau umur  dye 34 thun…

“Owh, muda lg dik, bley branak lg”

“x kak, x mungkinlah”

Kemudian, akak tu beredar dn meninggalkan kami yg sling brpndangan antara satu sama laen

“Cantik btul orgnya, doktor lg..mngkn ni ujian…syukurlah makck ad anak walaupn sorang…”

“Btul tu mkck, ad orang susah tp ad rmi anak tp ad yg senang-lenang tp xda anak…”

Kmudian sy meninggalkan mkcik td untk menuju ke balai berlepas…Ternyata prtemuan dua wanita tadi

Wanita miskin, merantau di negara orang bagi menyara kehidupan keluarga…tinggalkan suami dan seorang anak di Jakarta…

Wanita cantik, berkarisma, berkerjaya…bermastautin di negara orang bersama suami trcinta di sisi…meneruskan khidmat bakti kpd msyrkt mskipun diri diuji dgn ketiadaan zuriat

Aku betul2 brharap 2 wanita ini akn trus tabah…Aku kagum dgn ketabahan mereka..Sm0ga Allah membantu mereka merungkaikan kemelut prmsalahan yg dihadapi…

“Usah bimbang, jika di dunia kau byk susah dan tidak henti2 menangis….Ingatlah jika kau tetap tguh d jlnNya meskipn ujian hinggap brtubi2…Di akhirat kelak, dgn izinNya, kau akn mnjadi manusia yg pling brbahagia dn x henti2 dr mengukir snyuman..insha Allah~ “

Cuba lihat, hnya sehari kita brjalan smbil melihat skliling, kita akn dpt mrasakn bnyknya ibrah(pengajaran) yg kita peroleh…Oleh itu, belajarlah…

BERJALAN, MELIHAT & MENTAFSEER

Insha Allah kau akn merasakan byk lg perkara yg blum kau ktahui di spnjg hayatmu…Wassalam~

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s