Result da Kuar, Abesla!

Standard

Sem 2 08/09 da kuar!

Beep..Beep..”Result dah kuar”, mesej ku terima drp rumateku Weng, berbangsa cina dan beragama kristian…

Time tu bru abes nonton NurKasih di TV3 n sdg nonton plak Semanis Kurma brsama Ustzh Dato’ Siti Nur Bahyah dgn hubby dye Ustz Aqasha…Tjuk mmg best la “mncari jdoh”

Dup Dap Dup Dap cm nk kuar jntung…So, dgn hti yg glisah ku type la No ID BR******** dan pssword (biarla rhsia)…

Then, trpampang la spertimana di ats…Overall subjek aku puas ati tp dis sem still xdpt kejar Dean List...Mmg sedey sbb sem lps pn pointer jtuh lg brbnding sem ni…Pling trkiln pointer drop due to only one sbjek yg dpt C+ n subjek tu mmg aku x expect bley jtuh…Tp, We only plan but Allah will decide rite?

Td nk slin tips doa ntuk dprmudahkan jodoh yg nk diberi oleh ustz dn ustzah d akhir rncgn tp ble tngok rsult drop sket rase cm da xjd la plak…tp don worry smpt aku salin ntuk sape2 yg nk jdikn amalan InsyaAllah…

Mungkin org akn fkir napela ad org yg xtau malu nk pamer rsult yg drop..nape xpamer yg extravaganza pnyer kn brula melet0op…Tp aku decide ni lps pke abes2…Ni ntuk my own benefit n hrp dpt bri kebaekn kt smua org yg trbace entry ni…

Ntah knpa biasanye aku rase nk nangis ble xcpai trget tp kali ni aku rase lebey tenang…Klu sblum ni mau xnk ckp ngn sape2…Nak tau knp? Krn sblum ngok rsult lg aku da ckp kt dri sndri aku nk redha aku xnk hipokrit dn brsndiwara dgn Allah…

Maksudnye slama ni aku rase sblum dpt rsult, aku kontrol2 sket…try jg amalan try jage hubungan ngn mak abah, adeq2…Mmg slalu buat cm2 tp ble xtau gi rsult ni kdg2 kite akn over control sket ye la tkut akn affect rsult yg bkl kuar kmudiannya…Mngkin kwn2 xla tp aku akui kdg2 wujud prkra sbegini…

So, ble jadi cmni rase sgt Allah ketuk pntu hati blek…rase sgt cm Allah tarik hati ni blek…Mngkin sbb sem lps stadi ok, exm ok jd buat aku rs comfortable sgt kot smpi bley jauh sket dr Allah…Ble Allah ketuk pintu hati kite blek tndanye dye sygkn kite blek…Kalau Allah bnci kite Dia xkn endahkan kite…Tp Allah xsmudah tu mmbenci manusia…

“ Ketika Allah menciptakan Makhluk, Dia menetapkan atas Dirinya dengan Tangan-Nya: “ Rahmat-Ku melebihi murka-Ku “ ( HR : Ibnu Majah )

Apa yg membimbngknku bkn sbb rse mcm status jtuh ke, atau rase cm aku xley mendabik dada ngan rsult aku ke, bukan…semua bukan…tp slh stunya amanah kdua org tu dn juga kredibiliti seorang Da’ie…

Semnjk aku tau blajar tu amanah, pelajaran tu akn mnjadi keutamaan bg ku dn jg pabila aku mengenali jemaah, mengenali amal islami…aku jdi lebey trdorong ntuk mnjdi yg trbaek dlm smua prkara…Aku xnk jd Da’ie yg sengkek dgn ilmu sama ada ilmu fardhu ain mahupn fardhu kifayyah…Dua2 pnting bg seorg Da’ie ntuk mnjadi seorang Da’ie yg mnTOP…

Aku xnk amal jama’e (kerja brjemaah) dan gerak krja dkwh yg aku kendong ditaburi fitnh bila mana ada mulut2 yg mngatakan kegagaln ku disbbkn kedua2 ni…Hakikatnya bukan sbegitu tp lebey kpd sikap, didiplin dan hablun minaLlah wa hablun minannas (hbgn dgn Allah dn hbgn dgn manusia)..Sbnrnye dkwhla yg mnjadi urat mahupn drh dging bg seorng Dai’e ntuk mnjdi muslim trbaek dlm smua lpgn yg diceburi…Malah dia spatutnya mnjd contoh kpd muslim yg laen krn:

“Khairunnas anfa’uhum linnas”, “Sebaik-baik manusia diantaramu adalah yang paling banyak mamfaatnya bagi orang lain.”

(HR. Bukhari dan Muslim)

Smemangnye ntuk brgelar seorng pljr dn seorng Da’ie dlm suatu masa bkn mudah..Hanya kita dan Allah je yg tahu setiap pngorbanan yg trcalit dn stiap keperitan yg menghimpit ttp…wahai Da’ie skalian jgn dilupakan Allah ada mnitipkn jnji manis buat kita di dalam firmnNya

“Wahai orang yang beriman! Jika kamu membela (agama) Allah nescaya Allah akan membela kamu (untuk mencapai kemenangan) dan mengukuhkan tapak pendirian kamu.” (Al Quran: Surah Muhammad, 47:7).

“ Dan demi akan Allah menolong sesiapa yang menolong-Nya (menegak dan mempertahankan agamaNya). Demi sesungguhnya Allah Maha Kuat lagi Maha Perkasa.” (Al Quran : Surah Al-Haj, 22:40).

Smoga entry kali ini mnjdi pmbkr smngat bg driku dn rkn2 ntuk memulakn sesi pmblajarn sem 1 2009/10…InsyaAllah, diharpkn Allah mmberi kita keizinan dn kmudahan ntuk mnjlnkn amanh ini agr kita tdk diprtnggungjwbkn di akhirat kelak dn trmasuk d klgn golongn yg rugi…

Kt bwh diselitkn doa ntuk dprmudhkn jdoh sptmana yg dijnjikan td…Slamat bramal…hehehe (“,)

Surah Yusuff:4

Surah Al-Anbia:89

Surah Al-Qasas:24

P/s: sbnrnye malu nk ckp dri sndri Da’ie krn stiap kkurngn yg ad pd dri ini…tp hakikatnye mmg stiap org adlh Da’ie…so tu bley kire sbg rminder kpd kite smua I’Allah~

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s