Anak didikku yg tercinta~

Standard

Sedar tak sedar da hamper 4 minggu aku kt rumah…tp rase cm bru kejap je blek…cepatnyer mase brlalu …rase cm bru gi mak fetch dr ep0t huhu..newey cuti kali ni ntah nape aku cm x produktif sgt…mngkin amek mase nk adapt ngn nvinronment…yolo la tu smpi sbulan…tu la manusia kn slalu bralasan..

Sblum tu mngkin pra pmbace blog ni akn heran nape kdg2 gune aku, kdg2 gune sy n sometimes ana…Sbenarnye dis depends on m0od n article yg dip0stkan..n0 matter h0w i really wanna make dis blog friendly t0 all users…Saper2 yg da trbyaser gune aku ke saye ke ana ke bley lyari blog ni tnpe rs jggl…

Wanna share something here actually…waktu smpi sini aku kangan bangat sama anak didikku di Kg L0kub, Sabah…Really think about them…sehat ke? ok ke?…trfkir gk 2 bulan tnpa kami cmne la dy0rg…msti dyorg sedey sbb ari khamis n sabtu tiap2 minggu nda dpt blaja ngaji dn s0lat suda…

Tibe2 time blek ni aku diminta oleh mak ntuk smbung profesi0n ni ntuk pi ngaja kelas KAFA kt Sek. Keb. Pdg Midin…skolah aku blaja time kecik2 dlu…aduss beratnyer tugasan ni…kne revise blek bab2 fardhu ain ni..da la slalu trkejar2 nk msuk kelas..ape xnyerr 12.45 amek jah pstu 1.30 amek amer dr sekolah…pastu 1.45 solat siap2 trus pi skolah..kol 2 da kne masuk…Mak kate jgn rushing nti bwk (drive) pn selor bolor (rushing) hehe…

Mmg tmpoh 2 mnggu ngaja dyorang rase cm lame je…ngan prangai lg…kdg2 rse dlm satu ari aku ngaja tu kejap kene jd kaunselor kjp jd motivator dn etc la…dyorg pnggil aku ustazah walaupn x brtauliah..ad yg nakal2 ad yg rajin sgt2..hehe hari kedua smpena hari guru aku da dpt adiah…jgn jeless..TQ sape yg bg adiah kt ustzh tu…

Sblum ni aku trfikir content usrah yg aku dpt tu nk channel  kt sape…tp ble aku ngaja dyorg aku trfikir why not aku serapkan fikrah ni sket2 dlm mindset dyorg…aku byk share ttg keesaan Allah balasan baik buruk, hari akhirat n sometimes psl azab kubur…Dyorg suke dgr tafseer surah Al-Qariah n Al-Zalzalah…X sngka huraian tfseer yg kmi share dlm usrh btul2 dpt dipraktikkan dgn dyorg…Psl Palestine n isu persaudaraan Islam pn aku try ketengahkan kt dyorg…

Aku tngok dyorg dpt adapt dgn baek…ad yg menampakkan prubahan Alhamdulillah…Ad yg statik gk byasela budak2…trfkir dlm kpale ni bgus nyer jd seorang ustazah bley mnyampaikan satu bntuk dimensi dkwah kpd budak2 ni ketika mereka masih di alam rebung….byasernye kite mnsasarkan ntuk mendidik remaja di peringkat menengah tp mngkin kite trlpas pndng kpd kanak2 ini…Sebenarnye di usia ini mereka sdg menggarap sbrp bnyak ilmu dn role-model yg dapat mmbentuk karakter mreka swaktu membesar…di sini la pranan guru atau asatizah dlm membntuk pribadi muslim dlm mnggarap fikrah yg jernih di minda dyorg…So, bt guru2 n asatizah jgn ragu2 ntuk srpkan fikrah yg ad pd dri kalian ntuk anak didik…ilmu brdsrkan silibus tu mmg prlu disampaikan tp bukankah ilmu mengenal Allah itu asas bg pmbentukan syabab muslim? InsyaAllah dgn seiringannya kdua prkara ini, jiwa mreka akn dlimpahi lg dgn nur jd proses serapan ilmu tu akan lbey smooth gi2…

Buat guru2ku dan asatizah…time kaseh di atas usaha kalian mengajarku sgl ilmu dan time kaseh krn mengenalkanku kpd Tuhan…Semoga kalian akn dilimpahi rhmat yg mlimpah ruah drp Allah…n smoga kalian ditempatkan brsame mereka yg soleh…Ameen~

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s