~Ziarah Hospital QE~

Standard

Alhamdulillah baru-baru ini ana sempat jugak join program ziarah ke Hospital Queen Elizabeth…Subhanallah, banyak yang betul dapat ana pelajari sepanjang lawatan ini…Di sini nak berkongsi pengalaman sket dgn sahabiah semua…Program tersebut dijalankan pada 15 Februari yang lalu pada jam 4-6 petang…ana ditugaskan untuk menguruskan transportation untuk ke sana…Semua preparation last minute, hanya Allah je yg tahu betapa rushnyer waktu tu…

Smpi drive pn trpaksa speed…Alhamdulillah selamat juga smpi…Kami sampi ngam-ngam, xsmpat dgr briefing pn, solat asar terus jalan…Dlm hati ..”Ya Allah, apalah yang ana nak buat sampai sane nanti”…Alhamdulillah setiba di sana, kami disambut pgawai hospital, dyorang sarankan kami agar perbetulkan niat, hayati keperitan pesakit dan cuba sedaya upaya untuk memahami menggunakan method yg paling berkesan ntuk approach peasakit…Agak bernasib baik dua muslimat drp group kami (Kak sue & Kak Nurkiah) da dgr briefing so dyorang pn lead kami…Kami diedarkan dengan keratan doa yg sesuai dibaca bersama pesakit…

Mafhum doa:

DOA JIBRIL UTK NABI SAW:

” Dengan nama Allah, aku mohon perlindungan dari sesuatu yg menyakitkanmu, dari kejahatan setiap jiwa atau mata yang dengki. Allah akan menyembuhkanmu, dengan nama Allah aku jmpi (mohon perlindungan)

ATAU

” Ya Allah, hilangkanlah penyakit krn Engkaulah yg menyembuhkan, wahai tuhan manusia, tiada kesembuhan kecuali drpMu, kesembuhan yg tidak disusuli dgn sbrg pnyakit”

Kami dibawa ke wad pesakit perempuan…Naek je tangga ana da bley bau ubat-ubat dn sgl macam yg berkenaan hospital…Pegawai tersebut beria-ia untuk memperkenalkan kami dengan adik yg sudah 6 tahun berada di dalam hospital…Ana betul2 xdpt nk bayangkan 6 tahun dalam hospital? MasyaAllah…Bersyukur pulak dalam tempoh 6 tahun ni ana bebas bergerak ke sana ke mari…Adik tersebut kelihatan agak kecil berbanding dengan rakan seusia…X silap umur dia mungkin dlm lingkungan belasan tahun, usia remaja yg sepatutnya diisi dgn pelbagai memori indah…Pernafasannya bergantung kepada bekalan oksigen yg disupply…Klu berada dekat dgn dia, bley dgr dye bernafas…Percakapan dia pn x begitu lncr…

Kami berjalan menuju ke bilik paling hujung…sampai di sana, pesakit2 tu semua pndng kami cm alien plak rasanye…First2 tu pgwai tu yg byk approach, kami semua kelu lidah…cmne nk ckp coz ad di klgn mereka mnunjukkan reaksi yg mereka xnk diganggu sgt…yela org yg sakit mesti perlukn rehat lebey…tp, Alhamdulillah sket2 kami cube mndekati mereka…Ye la pndekatan da’wah fardhiyyah kn..Ada yang ad penyakit hati bkn rohani tapi jasmani, klu xslp penyakit tu dikenali sbg pot belly… Klu dapat lihat perut mereka agak besar daripada saiz biasa, itu antara simptom penyakit ni, kami melawat akak yg kelihatan  sehat je, duduk bersila atas katil berborak dgn wanita berusia di sebelahnya…Kami bertanyakan kesihatannya… Dia menghadapi masalah kuman dalam darah…dpt detect sewktu buat medical check up ntuk blood testing…ble da find out ad kuman dlm darah trus dimasukkan ke hospital unit kecemasan…Kuman tu pulak merebak smpi nk ke otak…Biasanya doktor akn ambil smpel drp sumsum tulang belakang pesakit…Msti sakit…tu je yg dpt ana fkir time tu…pengorbanan besar yg akak tu lakukan dye trpksa meninggalkan ank2nye di kampung…Kami ajk akak tu baca doa same2 kami n brdoa dye akn smbuh spy bley brsama anak dan suami…

Lepas tu, ana dpt melihat sepasang suami isteri yg umur mereka dalam lingkungan 60-70an…Si suami setia berada di sisi isteri yg trlantar sakit..Isteri dye mnghidap penyakit buah pinggang, kencing manis dn paru2 berair…Dlm hati kami berfkir kuat btul ikatan kasih syg antara suami isteri…Mereka beragama kristian…Aku teringt bagaimana Rasulullah berbuat baik kpd semua manusia sama ad saudara semuslim, yahudi, kufar dn sbgnya…Betapa pndktn da’wah bil hal baginda mampu mendorong sstngh drp mereka ntuk beriman kpd Allah…Ana dn rakan 2 btul2 mnghrpkan inilah sunnah Rasulullah yg kami cuba aplikasikan di akhirul zaman ini..

Kami berkenalan dgn seorang wanita yg berumur dlm lingkungan lewat 20-an, namanya Mimi…Drp riak wajah, mimi xbgitu mnunjukkan kesakitan yg dialami tp ble dye mula brckp kami dpt detect dye skr nk brckp byk  dn apb dibri tau dye mnghdp pnyakit jntung…Seorang lelaki yg setia di sisinya adlh tunangnya sendiri…Mimi juga beragama kristian…Sekali lg ana kagum tntg kesetiaan yg dtunjukkan lelaki itu…tp of course bagi kita yg bergelar muslim seutuh mana pn kasih-syng kta trhadap makhlukNya tidak akn dapat menandingi kehebatan cintaNya…

Selain suami isteri, tunang dn sbgnya ad jugak kelihatan si anak menanti di sebelah ibunya…Kami bacakan doa ntuk si ibu dan menasihati si anak spy mnjg ibu dgn baek…Kmi smua jg brazam ntuk mngikuti jejak langkah si anak yang setia di sisi  ibu yg btul2 mmerlukan drongan sbg sumber kekuatn…Ada rkn ana bg tau..”Nisaa’, waktu kami bacakan doa ntuk seorang mkcik ni dye nangis”…Timbul pulak di hati ana betapa pesakit2 ini memerlukan dorongan dn sokongan drp kita yg masih diberi peluang ntuk mengecapi nikmat kesihatan…Teringt ana akn sebuah hadith yg berbunyi:

“Rebutlah lima perkara sebelum datang lima perkara lain, yaitu masa muda engkau sebelum datangnya hari tua, masa sehat engkau sebelum dilanda sakit, masa kaya engkau sebelum masa miskinmu, masa lapang engkau sebelum datangnya waktu sibuk, dan masa hidup engkau sebelum datangnya saat kematian.” (Hadith Riwayat Muslim dan Tirmizi dari Amru bin Maimun r.a.)

Mungkin secara tdk lansung ziarah ini dpt mengingatkan kami bhw nikmat yg Allah kurniakan ini tidak akn selama2nya kita dpt kecapi, mungkin juga kita akn diuji dgn pnyakit dn tdk mustahil kita akn dijemput oleh Illahi bila2 masa je…Jom, kita same2 brmuhasabah diri bagi meningkatkan iman dn tqwa spy kite trgolong di dalam golongan yg hatinya dekat kpd pemilikNya (Muqorrobin)…Insya allah

Sebenarnya byk lg yg kami alami sepanjangprogram ini tapi inilah antara point2 yg ingin ana kongsi dgn sahabiah sekalian…Semoga ia menitipkan sedikit input yg berguna…Mungkin sbg satu turning point buat sahabiah sekalian yg insyaAllah memasang niat ntuk ziarah2 pesakit2 ni…Mngkin dgn mnggunakan method yg lebih efficient…Ingatlah inilah antara medan da’wah kita kpd masyarkt…Mngkin kesannya bukan dilihat pada hari ini tapi generasi yg akan dtg, InsyaAllah…

Ahirul kalam, di bawah ana selitkan hadith2 yg mungkin mnjadi pmbkr semngat kpd kita ntuk mendekati golongan yg dilanda musibah ini sbg renungan bersama;

Dalam satu hadith yang bermaksud:

Sesiapa yang menziarahi orang sakit, ia diselubungi di dalam rahmat dan bila ia duduk di sisi orang yang sakit bererti telah menyelam di dalam rahmat.

Hadith nabi lagi yang bermaksud:

Sesiapa yang ziarah orang yang sakit, maka bagaikan puasa sehari fisabilillah. Sehari itu sama seperti tujuh ratus hari.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s